Tomar

Tomar Portugal

Alvorens met vertrekt op rondreis is het noodzakelijk om wat informatie door te nemen. De vakantie is namelijk een persoonlijk gegeven en het vereist wat zoekwerk. Het is namelijk de bedoeling om een hoop zaken te bezichtigen en het zou zonde zijn mocht men bij terugkomst opmerken dat men met de wagen passeerde aan opmerkelijke zaken, maar dankzij onwetendheid vergat men te stoppen. De kans is groot dat men Lissabon aandoet tijdens een verkenningstocht doorheen Portugal. Het is namelijk de grootste stad en volgens velen ook de mooiste. In de onmiddellijk omgeving kan men Sintra opmerken. Iets verder liggen drie steden met Unesco-Werelderfgoed. Tomar (Alcobaça en Batalha). Hoogtijd om het allemaal eens te bekijken.

Bezienswaardigheden Tomar

De belangrijkste bezienswaardigheid in Tomar is zonder twijfel de Convent van Christus. Dit klooster staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het klooster van de Tempeliers van Tomar werd oorspronkelijk ontworpen als monument dat de Herovering symboliseert. In de tweede helft van de 12e eeuw werden de Tempeliers naar Portugal gehaald waar ze een groot aandeel hadden in de Herovering. Hun eerste en belangrijkste fort was Tomar. Het klooster werd in 1344 overgedragen aan de Ridders van de orde van Christus. Tijdens de Manuelijnse periode kreeg het een andere symbolische betekenis: de openstelling van Portugal voor andere beschavingen. Tomar werd in de loop der tijd verfraaid en is nu een van de meest prestigieuze monumenten van Portugal.

Verder is er ook nog het kasteel. Ook dit werd door de Tempeliers gebouwd, in 1160. Twee kilometer buiten het centrum kan men het  Aquaduct dos Pegões opmerken, 5 km lang en nog volledig in tact.

Ligging

De afstand tussen Lissabon en Tomar bedraagt een goede 130 kilometer. Tijdens een citytrip naar Lissabon zal men vaak een daguitstap maken richting de kunsthistorische site van Sintra (30 km – half uurtje met de trein), maar bij een autorondreis zijn er meer mogelijkheden. Naast Tomar zijn ook Alcobaça en Batalha een vermelding waard. Binnen een straal van 50 kilometer zijn dit drie steden met cultureel Unesco-Werelderfgoed.

80 kilometer meer naar het noorden vindt men dan weer Coimbra. Eén van de oudste universiteiten van Europa valt er te bezichtigen. Qua ligging kan men dus opmerken dat het een uiterst interessante plaat is.

Tomar tijdens een rondreis

Dagen zul je niet kunnen vullen in het kleine Tomar, maar wanneer je van Lissabon noordwaarts trekt, dan kan het geen kwaad om hier even de benen te strekken om de belangrijkste bezienswaardigheden te aanschouwen. Zoals reeds gezegd liggen in de buurt nog twee steden alwaar men werelderfgoed kan aanschouwen. Misschien kan men er op een dag twee combineren alvorens verder te trekken. Inspiratie nodig voor een overnachting? Kijk dan hier voor het goedkoopste hotel in de buurt.