Sintra Portugal

Sintra

Sintra Portugal ligt op een 30 kilometer van Lissabon. Een bezoek aan deze gemeente hoort eigenlijk bij een stedentrip richting Lissabon. Veel toeristen pendelen er dan ook per trein heen. Eenmaal aangekomen in het station merkt men een handvol promotors op. Deze hopen toeristen te overhalen om tickets te kopen voor een rondleiding. Veelal kan men dan lezen dat ze met een busje van het ene hoogtepunt naar het andere kunnen pendelen en dat voor zo’n 5 euro. Meteen wordt de indruk gewekt dat je bent aangekomen op een interessante plaats. Laten we eerlijk zijn: dat is ook zo. Sintra heeft een hoop te bieden.

Ligging Sintra

De stad beschikt over een mild en vochtig microklimaat. Tijdens een snikhete zomerdag in Lissabon kan men hier soms verkoeling komen zoeken. Het klimaat en de bijhorende weelderige natuur trokken vroeger koningen, edelen en mensen uit de hogere sociale kringen aan. De gigantische stulpjes hebben we dan ook te danken aan hen.

Vergeet de busjes die je rondvoeren. Een bezoek aan de paleizen van Sintra gaat gepaard met een hoop klimwerk door een prachtig onderhouden botanische tuin. Wie goed te been is doet een beroep op zijn conditie. Personen die conditioneel geen zware tochten aankunnen en/of tijd wensen te besparen kunnen voor een kleine prijs gebruik maken van pendelbusjes om volgende hoogtepunten te bezoeken:

Palacio Nacional de Sintra

Dit paleis kan men aanschouwen in het historische centrum van de stad. Het stamt uit de tijd van de Moren. Meerdere Portugese koningen hebben hun intrek genomen in de prachtige gebouw. kenmerkend zijn de twee gigantische, witte schoorstenen. Het ligt pal in het centrum van Sintra Portugal en hier zijn dus ook enkele eetgelegenheden.

Quinta da Regaleira

Het vier hectaren groot domein bevat een woning, park met fonteinen en verschillende paviljoenen, een kapel met ondergrondse crypte. Het domein bevat ook twee initiatieputten die negen verdiepen onder de grond afdalen. Op elke niveau zijn onderaardse gangen aangesloten die via een labyrint van gangen lopen naar andere verborgen plaatsen en ingangen op het domein. – Wikipedia

Sintra Portugal park

Moorse burcht

De ruïnes van de Moorse burcht kan man – mits betaling – bezoeken. Op de oude muren geniet men van een mooi zicht op enerzijds het paleis van Sintra en anderzijds het Palacio Nacional de Peña, de absolute topattractie in Sintra. Wanneer men door de groene zones klimt naar het Paleis van Pena, dan komt men over halfweg deze ruïnes tegen. Het is dan interessant om een combiticket aan te schaffen (verminderde prijs). Met dit combiticket kun je dan meerdere monumenten bezichtigen.

Palacio Nacional de Peña

Zo’n 500 meter boven zeeniveau kan men dit sprookjeskasteel opmerken. Vanaf het stadscentrum kan men een fikse wandeling maken doorheen groene zones (zo’n 90 à 120 minuten). Bij momenten is deze wandeling best pittig, er dienen dan ook een hoop hoogtemeters overwonnen te worden. Vanaf de Moorse burcht kan men dan het paleis opmerken. Meerdere Duitse en Portugese bouwstijlen kan men herkennen en dit zorgt voor een eigenzinnig bouwwerk. In alle lijstjes van bezienswaardigheden van Sintra wordt dit monument als hoogtepunt omschreven.

sintra Portugal burcht

Bovenstaande zaken worden druk bezocht. Sintra is eerder een kleine stad en de bezienswaardigheden liggen dan ook vlakbij elkaar. Er zijn nog twee zaken die een bezoekje waard zijn, maar tijdens een daguitstap richting Sintra vergeten vele toeristen deze even te bezoeken. Ze liggen namelijk buiten het stadscentrum en vaak is er geen tijd meer om er even heen te pendelen – of alle aandacht werd getrokken door de grootse monumenten die men direct herkend bij aankomst.

Paleis van Monserrate

Het paleis van Monserrate is het kleinste van de drie paleizen van Sintra, maar het is veruit het meest decoratieve. Het ligt zo’n 4 kilometer van de twee andere paleizen.

Convento dos Capuchos

Ook dit Franciscaner klooster (1560) wordt aanzienlijk minder vaak bezocht dat de paleizen in het stadscentrum. Het gebouw gaat op in de rotsen en de natuur rondom. De monniken hadden er weinig luxe en bezaten slechts 3 zaken: een habijt, een bijbel en een afbeelding van een Heilige. Dit klooster ligt op 9 kilometer van het centrum.

Sintra Portugal bezoeken

Tijdens een rondreis doorheen het land Portugal hoort het maken van een tussenstop in Lissabon en Sintra er gewoon bij. Eventueel kan men de eerste dagen van de rondreis aanvatten in Lissabon om er vervolgens een daguitstap te maken richting de paleizen en kastelen van Sintra Portugal. Indien je beslist om dit per trein te doen, dan kan men besparen op de huurkosten van een wagen. Een enkele rit duurt zo’n 30 minuten. Er is een rechtstreekse treinverbinding vanaf het station te Rossio (centraal plein in Lissabon) en een heen/terug ticket kost je amper 10 euro. Wil men al het moois van Sintra Portugal bekijken, dan is het nodig om een volledige dag ter plaatse te blijven. In het beste geval boek je er gewoon een overnachting in Sintra.