Porto

porto-gevel

Porto is naast Lissabon de meest toeristische stad van Portugal. Er zijn dan ook heel veel prima redenen aan te halen waarom je minstens één keer in je leven deze parel moet hebben bezocht. Niet alleen is er de eeuwenoude traditie van de wijn, daarnaast zijn er ook de vele prachtige gebouwen met hun kenmerkende, historische gevels. Ben je een liefhebber van een lekkere vis? Ook dan heeft deze stad heel wat lekkers voor jou in petto. De vis die ‘s ochtends nog in de zee zwom ligt hier ‘s middag reeds te blinken op je bord. Porto is een bijzondere stad die levensgenieters van over de hele wereld elke keer opnieuw weet in te palmen.

De stad op zeven heuvels, Porto

Porto, gelegen aan de rivier de Douro staat er om bekend te zijn gebouwd op zeven heuvels. Bovendien wordt ze vaak in één adem genoemd met Venetië omwille van de vele (mooie) bruggen die er zijn terug te vinden. De bekendste bruggen zijn ongetwijfeld de Maria Pia-brug evenals de Dom Luis I Brug. Het spreekt voor zich dat deze bruggen niet de enige reden vormen om een bezoek aan deze stad te overwegen, in tegendeel. Porto heeft immers alles in huis om niet alleen de levensgenieter, maar ook de cultuurliefhebber te bekoren.

Een plaats waar je bijvoorbeeld altijd even bij stil moet blijven staan is Ribeira. De oudste wijk van Porto is gelegen aan de Douro en staat in het bijzonder bekend omwille van de vele portboten die hier aanmeren. Zij vervolgen hun tocht daarna naar Vila nova de Gaia. De gevels waar de huizen aan de kade over beschikken zorgen voor een bijzonder aantrekkelijk plaatje dat geheel wordt afgemaakt door de talrijke steegjes en locale markten. Dit is een bruisende omgeving die in het verleden voor zeer veel mensen erg inspirerend heeft gewerkt.

Ligging

Unesco-werelderfgoed

Dat Porto een stad is met een bijzondere, culturele waarde werd meteen duidelijk op het ogenblik dat ze Unesco-werelderfgoed werd in het jaar 1996. Het is vooral het oude stadscentrum die voor deze titel verantwoordelijk is. Hier zijn een opeenstapeling van kerken terug te vinden evenals kapelletjes en allerhande andere monumenten die je eens bezocht moet hebben. Bovendien staan de museums in dit gedeelte van de stad bekend om hun vaak bijzondere kunstcollectie en thema-onderwerpen. Vergeet ook niet om met de typische tram even de oude stad te doorkruisen!

Een leuke vakantiebestemming, het hele jaar door

Porto heeft een gunstig klimaat. Tijdens de zomermaanden bedraagt de gemiddelde maximumtemperatuur zo’n 25 graden. Het zeewater heeft dan een aangename 18 graden. De wintermaanden kenmerken zich dan weer door milde temperaturen die eigenlijk haast nooit onder de 5 graden duiken. De ligging van Porto aan de kuststreek zorgt er voor dat het er eigenlijk slechts zelden sneeuwt. Wil je er zeker van zijn dat je in Porto niet alleen kan genieten van de mooie hoeveelheid aan cultuur, maar ook van het prachtige weer? In dat geval is het aan te raden om je vakantie tussen mei en oktober te plannen. De hoeveelheid neerslag is in deze periode het laagst en bovendien zijn de temperaturen met waarden tussen de 20 en 25 graden ook erg aangenaam te noemen.

Voor een goedkope accommodatie in Porto, klik hier.

Een interessante keuze voor een citytrip

Porto is een stad die misschien enigszins in de schaduw vertoeft van de Portugese hoofdstad Lissabon. Dat is jammer, want in werkelijkheid is Porto een stad die je hart zal weten te veroveren. Of dit nu komt door de vele, gezellige restaurants en bars, de bijzondere gevels van de huizen of de historische bezienswaardigheden, Porto is een stad die je als reiziger graag omarmt om vervolgens nooit meer los te laten. Ben je dus nog op zoek naar een leuke bestemming voor een volgende citytrip? Dan is Porto absoluut een naam die niet op je verlanglijstje mag ontbreken!

Onderdeel van een roadtrip

In het kader van een rondreis is het misschien handig om de trip aan te vatten in Porto. Eerst kan men enkele dagen in de stad vertoeven om dan iets later richting het zuiden te trekken. Richting Lissabon kan men eerst een tussenstop maken in Coimbra. Men kan er de oudste universiteit van Portugal vinden. Ook in Lissabon kan men zeker 2 à 4 dagen vullen. Het noorden van Portugal is iets minder toeristisch, maar ook aldaar zijn er prachtige zaken te ontdekken. Bekijk de voornaamste (en iets minder bekende ook) bezienswaardigheden en stippel zelf een route uit. Of regel een citytrip richting Porto en beloof jezelf om later terug af te zakken naar het land, maar ditmaal voor een heuse rondreis. Kijk hier voor een overzicht aan hotels.