Lissabon

torre-de-belem Lissabon

Lissabon is dè stad in Portugal. Het gezegde luidt ‘wie Lissabon niet gezien heeft, heeft niets moois gezien.’. 3000 geleden werd de nederzetting ‘Alis Ubbo’ (letterlijk: Mooie Baai) gesticht op de noordelijke oever van de Taag. Tegenwoordig is deze nederzetting uitgegroeid tot een heuse wereldstad. Sinds de herovering op de Moren in 1147 kende de stad geen oorlog meer. Veel schade werd wel aangericht door een zware aardbeving op 1 november 1755. Voornamelijk de lager gelegen gebieden werden zeer zwaar getroffen. De stad werd heropgebouwd en hedendaags wonen er ongeveer 2,5 miljoen mensen in en rond de stad. Hoogtijd om de stad in detail te bespreken.

Gedurende de rondreis door Portugal is Lissabon voor velen het hoogtepunt van de reis. Alhoewel het land op vele vlakken nog een hoop meer te bieden heeft. Een globaal beeld van de stad verkrijgt men door er 2 à 3 dagen rond te dwalen. Men kan ook gerust een week vullen in en rond de stad. De hoofdstad van Portugal is een populaire bestemming indien we spreken omtrent een citytrip. Voor 100 euro vlieg je heen- en terug en ter plaatse is er een ruim aanbod aan hotels. Tijdens het bezoek staat één ding centraal: ontdekken. De stad is gebouwd op 7 heuvels en op meerdere van de panoramapunten heeft men een goed zicht op de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is. De algemene bezienswaardigheden komen later aan bod.

Ligging


Portugal is gelegen in Zuidwest Europa. Er is slechts één buurland: Spanje. In het zuiden en westen valt er enkel de Atlantische Oceaan te bespeuren. De hoofdstad van Portugal – Lissabon – ligt aan de rechteroever van de Taag en het is meteen ook de meest westelijke stad van continentaal Europa. De stad ligt ongeveer in het midden van het land. De Algarve en Porto bereikt men bijvoorbeeld na 300 kilometer rijden. Dichter in de buurt kan men Sintra vinden (30 minuten per trein).  Zo’n 130 kilometer ten noorden van Lissabon (ergens tussen Lissabon en Porto) kan men dan weer 3 steden met cultureel Unesco-werelderfgoed vinden: Tomar, Batalha en Alcobaça. Dankzij de centrale ligging is Lissabon vaak een ideale uitvalsbasis om een autorondreis te starten. Vaak vertoeven de toeristen dan enkele dagen in de hoofdstad om vervolgens per trein of met een huurwagen Portugal verder te verkennen.

Bezienswaardigheden

De wijken Alfama, Baixa en Biarro Alto vormen samen het centrum. De wijk Alfama werd in 1755 het minst zwaar getroffen door de aardbeving en staat hedendaags voor  het ‘Oude Lissabon’. Typisch voor dit stadsdeel zijn de nauwe, vaak steile, steegjes. Meerdere kerken (Kathedraal van Lissabon en het klooster van Sao Vicente de Fora) kan men er vinden.

Opde hoogste heuvel van de stand kan men het Castelo de São Jorge of het Kasteel van Sint Joris zien. Een entreeticket aankopen staat garant voor een prachtig zicht op de lager gelegen delen van de stad en ook op de Taag met op de achtergrond de gigantische hangbrug, de Ponte 25 de Abril. De wijk verst gelegen van het stadscentrum is Belém. Een uurtje wandelen langs de Taag, of een kwartiertje het openbaar vervoer gebruiken en men bereikt dit stadsdeel. De Torre de Belém,  Pastéis de Belém en het het Mosteiro dos Jerónimos zijn zaken die beslist een bezoek waard zijn in deze historische wijk.

Alle bezienswaardigheden opsommen van Lissabon is onbegonnen werk. Enerzijds is het een eindeloze lijst en anderzijds ligt de focus van zowat iedere reiziger ergens anders. Verder is het altijd leuker om zelf op ontdekkingstocht te gaan. We raden je dan ook om goede wandelschoenen aan te trekken tijdens deze tocht. Wandel van hoogtepunt naar hoogtepunt en stop even bij zaken die je interesseren. Gewoon plaatsnemen op een bankje ergens op een plein bijvoorbeeld en de dynamiek van de stad ervaren is soms een zeer leuke bezigheid. Hoe dan ook: of we nu spreken over bijvoorbeeld een romantiek, historie, shoppen, cultuur, gastronomie of ontspanning – telkenmale moet men opmerken dat Lissabon een hoop te bieden heeft.

Overnachten in de hoofdstad

Een plekje zoeken om te overnachten is niet moeilijk. De toeristische topbestemming beschikt over voldoende kamers om iedere toerist te kunnen bekoren. We sommen enkele mogelijkheden op:

Jeugdherberg is vaak goedkoop

Wie niet veel aandacht besteed aan luxe kan opteren voor een hostel. Jeugdherbergen zijn niet meer enkel en alleen bestemd voor sociale soloreizigers. Ook koppels en gezinnen kunnen er perfect logeren. Kosten drukken doe je door een bed te boeken in een slaapzaal. Weinig privacy en gemeenschappelijk sanitair zijn dan de voornaamste nadelen. Snurkers kunnen de nachtrust ook aardig verstoren. Men kan ook opteren voor een tweepersoonskamer met eigen douche en WC. Het is allemaal minder luxueus dan een hotel, maar daar is de prijs ook naar. Reken op zo’n 20 à 30 euro per nacht, per persoon (inclusief ontbijt). Standaard hotels vragen vaak 50 euro per nacht, per persoon. Een bed in een slaapzaal kan reeds worden geboekt vanaf 8 à 10 euro. Reizigers die niet veel aandacht besteden aan de overnachtingen tijdens het bezoek kunnen kiezen voor een jeugdherberg

Traditioneel hotel

Hotels in de hoofdstad van Portugal zijn er ook in overvloed. Een standaardkamer kost – evenredig met andere Europese hoofdsteden – zo’n 50 euro per nacht, per persoon (inclusief ontbijt). Het hoeft geen betoog dat het perfect mogelijk is om enkele honderden euro’s te spenderen aan een hotelovernachting. Veel hangt af van de aangeboden luxe: ligging, wellnessgedeelte, mooi uitzicht op het terras van de kamer, kamerruimte en meer. Personen die tijdens een citytrip volgend dagschema volgen: ‘vroeg op, ontbijten, ganse dag ronddwalen in Lissabon en omgeving en pas ’s avonds terug richting het hotel om er te overnachten’ – dan kan men de toevlucht nemen tot een hostel. Kortom budgettair gezien een verstandige keuze.

Alternatieven

Naast jeugdherbergen en hotels zijn er ook nog verschillende opties. Appartementen doen het ook goed. Verder is er nog de particuliere markt. Daar kan men vaak voor een prikje (soms zelfs gratis) een huis, kamer of sofa huren van een lokale bewoner. De ene mogelijkheid is al wat avontuurlijker dan de ander.  Kortom het aanbod eens doornemen en kijken wat het best bij het reisgezelschap past is de boodschap.

Lissabon bezoeken

Als één van de topbestemmingen binnen Portugal is het uiteraard een goed idee om de stad gedurende een autorondreis aan te doen. Indien er sprake is van een beperkte tijd, dan kun je jezelf beloven om een later tijdstip eens terug te keren. Dankzij low budget vliegmaatschappijen is het tegenwoordig kinderspel (en goedkoop) om de hoofdstad van Portugal te ontdekken. Ter plaatse is het niet nodig om een wagen te huren. Via bijvoorbeeld het openbaar vervoer kan men alles vlot bereiken.

We raden je aan om ten minste vier volle dagen te vertoeven in de stad. Reken 1 dag voor een daguitstap richting de kunsthistorische site ‘Sintra’(30 minuten pendelen met de trein), twee dagen om de (historische) binnenstad te verkennen en dan blijft er nog een dag over om interessante zaken buiten het centrum te verkennen. Door de centrale ligging is het misschien handig om de reis hier aan te vatten, of te eindigen. Men kan ook van noord naar zuid reizen (of in omgekeerde richting). Ongeveer halverwege komt men dan de hoofdstad tegen. Ter plaatse kan men eigenlijk niet veel aanvangen met een wegen. In hoofdsteden duiken overal dezelfde problemen op: weinig vrije plaatsen en dure tarieven. Het zou dus zonde zijn om enkele dagen huur te betalen voor een huurwagen en deze vervolgens niet te gebruiken. Bij Booking.com vind je alvast ook een overzicht van hotels in Lissabon.

Interessant in de buurt

De stad aan de Taag werd bezocht en men kan verder trekken? In de buurt liggen nog enkele leuke stopplaatsen. We sommen enkele leuke stopplaatsen op:

Sintra

In het station van Lissabon kan men voor 10 euro (heen en terug) een treinticket aankopen richting Sintra. 30 minuten later bereikt men het station. Uiteraard is deze stopplaats ook vlot met de wagen te bereiken in het kader van een rondreis. Absolute hoogtepunt daar is het sprookjeskasteel, Palácio da Pena. Hoog boven het stadscentrum torent het kasteel bijgevolg met de weelderige kleuren uit.

Meer informatie: Bezienswaardigheden Sintra.

Tomar, Batalha en Alcobaça

Iets meer dan 100 kilometer naar het noorden komt men drie interessante steden tegen: Tomar, Batalha en Alcobaça. Deze steden liggen allen binnen een straal van 50 kilometer en men kan er gerust eens halt houden. Nadien kan men de reis verder zetten richting de andere grootstad van het land, Porto.

Meer informatie: Tomar

Men kan ook de rondreis zuidelijk verder zetten richting de Algarve, de zuidelijkste provincie van Portugal. De mogelijkheden bij een rondreis zijn bijgevolg dus niet beperkt. Kortom neem alle interessante hoogtepunten even door op deze site en voor je het weet werd een route uitgestippeld.