Douro vallei

douro-wijn

Douro vallei moet je absoluut bezocht hebben. Bij een vakantie in Portugal kan men zich aardig wat voorstellen. Steden zoals Porto en hoofdstad Lissabon kent men beslist. Ook de Algarve doet een belletje rinkelen. De kans is echter klein dat men zich iets kan inbeelden bij de Douro vallei. Het gebied ligt ten oosten van Porto. Melden dat het gebied vernoemd is naar de Douro rivier is misschien overbodig. De vertaling van die rivier is letterlijk ‘gouden rivier’ en dat verklaart een hoop. Onder andere prachtige landschappen en leuke dorpjes zijn klaar om verkend te worden.

Douro vallei

Bezienswaardigheden Douro vallei

De vallei ten oosten van Porto staat geheel in het teken van de druifhaarden. Het landschap is er best idyllisch. Terrasvormige akkers met wijnhaarden, fruitbomen en olijfhaarden zorgen voor kleurrijke plaatjes. Af en toe komt men er romantische stadjes tegen en in de wijnboerderijen – quintas – kan men veelal een glaasje port proeven. Dit gebied is de oudste afgebakende wijnregio ter wereld en werd in 2001 erkend als Unesco Werelderfgoed.

Douro vallei stad

Dagtrip vanuit Porto

Men kan de streek ook bezoeken middels een dagtrip vanuit Porto. Gedurende deze dag leert men de streek een beetje kennen dankzij een bezoek aan enkele wijnhuizen. Een hapje en een drankje (port uiteraard) bijvoorbeeld hoort ook bij het verhaal. Wanneer er sprake is van een echte autorondreis en het reisgezelschap beschikt over een (gehuurde) wagen, dan is het interessanter om zelf op ontdekking te gaan in de vallei. Dit kan ook op eigen tempo.

Rondreis met Douro

De streek staat internationaal gekend als één van de mooiste landschappen en vele rondreizen doorheen Portugal zullen dan ook minimaal een dagje vertoeven in deze streek. Het belangrijkste voordeel van deze streek is ook dat het noordelijk gelegen is, vlakbij de grootstad Porto. Bij het plannen van een rondreis kan men in Noord-Portugal een hoop zaken inplannen. Porto, Braga, de ommuurde bovenstad van Bragança, natuurparken en een hoop pittoreske stadjes zijn het waard om te worden bezichtigd. Zo’n autorondreis doorheen Portugal plannen is een serieuze opdracht en het is uiteindelijk aan jezelf om te kijken welke hoogtepunten van het land de interesse prikkelen. Klik hier voor een overzicht van hotelmogelijkheden tijdens je rondreis in Portugal.

Bovendien kan je ook een 8-daagse Groepsreis maken in en rond het Douro gebied. Deze worden georganiseerd in kleine groep en bovendien met Nederlandstalige begeleiding. Ontdek tijdens deze groepsreis met Realtours de cultuur, natuur en de authentieke manier van leven in Noord-Portugal.”