Citytrip Lissabon

Citytrip Lissabon

Een citytrip Lissabon is heel populair. Bij een rondreis mag men al gauw denken aan een hoop voorbereidingswerk en men moet ook minstens een week kunnen vrijmaken. Mocht men de middelen voorlopig nog niet voorhanden hebben (tijd, financiële middelen), dan kan men opteren om een kleinere trip te ondernemen. Bij een citytrip is het de bedoeling om zich te focussen op één stad en de omgeving. Kleinere steden kan men in één dag bezoeken.

Ga naar TUI.NL voor een citytrip Lissabon aan de scherpste prijs

Ga naar TUI.BE voor een citytrip Lissabon aan de scherpste prijs

Wereldsteden – zoals Lissabon en Porto – vragen wat meer tijd. Zo kan men reeds een klein deel van een land verkennen en zo kan men oordelen of in de toekomst een rondreis aan de orde is. In dit artikel gaan we na hoe we zo’n citytrip Lissabon het best organiseren. Neem de tips eens door en voor je het weet slenter je zelf door het historische centrum van de stad. We vallen meteen met de deur in huis en melden dat Lissabon absoluut, met recht en rede, één van de mooiste steden is van Europa. Niet voor niets duikt de stad telkenmale op in ’top 10′ lijstjes van Europese bezienswaardigheden.

Voor een goedkope accommodatie in Lissabon, klik hier.

Waarom een Citytrip Lissabon?

Samen met Porto is Lissabon de topattractie van Portugal. Er zijn een hoop andere steden en plaatsen die een bezoek waard zijn, maar in voorgenoemde steden valt zodanig veel te bezoeken dat er een trip apart waard zijn. Lissabon is de stad van de prachtige pleinen en mede dankzij het feit dat de stad op 7 heuvels werd gebouwd, kan men er een hoop mooie uitzichtpunten opmerken.

De rijke historie van Lissabon vertaalde zich vroeger in weelde en luxe. Historische gebouwen, grootse beelden en botanische tuinen kan men er bezoeken. Op de hoogste heuvel kan men het Castelo de São Jorge opmerken. Het fort is een getuige van het woelige verleden van de stad. Verder is het een waar shopparadijs en tijdens een dinertje is het een must do om de wereldbekende fadomuziek te aanhoren.

Een citytrip Lissabon  kan menig bezoekers bekoren. Voor personen die graag rondslenteren door smalle steegjes en genieten van panorama’s, goed weer, lekker eten, prachtige gebouwen en magnifieke pleinen is het alvast een leuke bestemming.

Ga naar Elizawashere.be voor de leukste vakantieadresjes in Portugal

Vliegtickets en luchthaven

Een reis richting een citytrip Lissabon begint met het boeken van vliegtickets. Reken op zo’n 100 euro heen en terug per persoon. Veelal zal logekastenmaatschappij Ryanair de goedkoopste partner zijn. Probeer zo vroeg mogelijk te vertrekken richting Portugal en zo laat mogelijk terug te vliegen naar het thuisland. Op deze manier besteed je meer tijd in Lissabon en dan is er ook meer tijd om de prachtige stad te bezichtigen. De prijzen van vliegtickets kunnen nogal eens variëren. De maandag kost een heenvlucht bijvoorbeeld 49 euro en de dag nadien kost een heenvlucht plots 99 euro. Het is dus verstandig om zich niet vast te pinnen aan 1 vertrekdag. Probeer wat speling te hebben en dan kan de zoektocht naar de beste tickets beginnen. Een voordelige prijs in combinatie met goede vlieguren is een winnende combinatie.

Ga naar TUIFLY.BE voor de actuele ticketprijs

Openbaar vervoer Lissabon

Eenmaal geland in de luchthaven van Lissabon is het de bedoeling om zo rap mogelijk naar het hotel te trekken. Er zijn meerdere opties. De ingang van de metro ligt vlak naast de uitgang van de luchthaven en daar kan men een chipkaart kopen (eenmalig – 50 cent) aan het loket. Men kan deze kaart ook meteen opladen en dan met de metro richting het centrum pendelen. Een enkele rit kost zo’n 1,5 à 2 euro. Meerdere ritten opladen zal uiteindelijk goedkoper uitkomen. Ook zijn er bussen aanwezig die constant pendelen tussen de luchthaven en het centrum (3,5 à 5 euro). Iets duurder zijn de taxi’s. Deze voeren je wel tot aan de ingang van het verblijf. Een enkele rit kost zo’n 10 à 15 euro en er kan iets extra worden gerekend voor bagage.

Op voorhand eens de ligging van het hotel eens onderzoeken en kijken welke metrohalte gunstig gelegen is. Zo kun je na de landing efficiënt pendelen naar de plaats van overnachting om er de bagage af te zetten. Nadien kan het verkennen van de stad beginnen.

3 à 4 dagen is ideaal

Een stedentrip duurt over het algemeen enkele dagen. Soms kan het gebeuren dat men na afloop een ietwat teleurstellend gevoel heeft. Men heeft tijdens de periode namelijk niet alle hoogtepunten van de stad kunnen zien. Alvorens overnachtingen te boeken is het dus interessant om eerst even een antwoord te formuleren op volgende vraag: ‘hoeveel dagen spenderen in Lissabon?’. Lissabon beslaat een aanzienlijk oppervlak en de hoogtepunten van de stad liggen best verspreid. vergeet niet dat de stad op 7 heuvels werd gebouwd.

Citytrip Lissabon

Het historische centrum, uitrusten op één van de vele prachtige pleinen, een halve dag luieren aan het strand, de verschillende wijken verkennen en de smaakpapillen gastronomisch verwennen, … Het neemt allemaal tijd in beslag. Probeer zeker 3 dagen ter plaatse te blijven. Je verliest ook aardig wat tijd door te pendelen naar de luchthaven. Om 18u vertrekken uit Lissabon betekent veelal reeds om 15u pendelen naar de luchthaven om daar vervolgens nog enkele uren te wachten op de vlucht. 3 dagen ter plaatse kan men dus op verschillende manieren interpreteren. Probeer de vluchten dan ook zo logisch mogelijk te boeken. Indien de tijd beperkt is zal dit in realiteit betekenen: vroeg aankomen en pas laat vertrekken.

Ga naar Gasamen.nl en bekijk de kortingen en last minutes voor een zonvakantie Portugal

Reken op zo’n 2 dagen om de verschillende wijken en de hoogtepunten te verkennen. Een derde dag is er dan om een daguitstap te plannen en een vierde dag om in te vullen naar keuze. Hier kan men dan de minder toeristische plekjes opzoeken – doelloos kuieren of zaken doen die de interesse prikkelen.

citytrip Lissabon

Bij een citytrip Lissabon hoort zeker ook een (halve) daguitstap richting Sintra. Na een half uurtje pendelen met de trein (5 euro enkel) bereik je de kleine gemeente. Meerdere historische bouwwerken en een waanzinnig kleurrijk nationaal paleis kan men er verkennen. Dit paleis bereik je na een fikse wandeling door de groene zones van de stad.

Gouden tip: wandelen

Zoals reeds vermeld: ‘Lissabon is een echte wandelstad’. De beste manier om eender welke stad  te ontdekken is middels het maken van fikse stadswandeling. Tijdens deze wandelingen kom je een hoop zaken tegen. In eerste instantie natuurlijk de bekendste bezienswaardigheden. Denken we maar aan gebouwen, pleinen en standbeelden. In tweede instantie ervaar je de dynamiek van de stad en leer je het echte Lissabon kennen.

Deze stad heeft ook minder mooie kanten. Ook hier sloeg de crisis toe en je merkt een hoop minder fortuinlijke mensen op. Gigantische, historische gebouwen zijn aan het verkrotten op prominente plaatsen in de stad. Het hoort allemaal bij een stedentrip. Niet alles is pracht en praal. Voor langere afstanden is het natuurlijk evident om even gebruik te maken van het efficiënte openbaar vervoer, maar indien het weer en de conditie het toelaat: wandel en kijk.

Beste reistijd?

Lissabon ontvangt het hele jaar door toeristen. Net zoals bij veel Zuid-Europese landen kan men stellen dat het voor- en najaar de beste reistijd is. In het hoogseizoen kan het aardig druk zijn aan de toeristische bezienswaardigheden en ook de hitte kan dan als het ware ondraaglijk zijn. In juli en augustus zijn dit de gemiddelde cijfers: maximumtemperaturen van 28°C, 11 uur zon per dag, nauwelijks neerslag en ’s nachts blijft het een aangename 18°C. Zak je tijdens de zomermaanden toch af naar de stad, dan kun je uiteraard wel verkoeling zoeken aan de zee, of aan de monding van de Taag.

Lissabon tijdens de winter

December en januari zijn de koudste maanden. De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt dan zo’n 15 graden en de zon schijnt 5 uur per dag. Oktober tot en met januari zijn tevens de natste maanden. Deze cijfers betekenen absoluut niet dat men de stad dan niet moet bezoeken. Ook tijdens deze ‘mindere’ dagen kan het nog dagen aan een stuk meer dan 20°C zijn. De winterzon zorgt dan voor volle terrasjes. Vanaf april kan het reeds behoorlijk zonnig zijn en de temperatuur loopt dan niet te hoog op. De herfst staat dan weer gekend voor heerlijke nazomerdagen.

Lissabon avond

In het hoogseizoen is het ’s avonds en ’s nachts heerlijk vertoeven in de stad. De vele pleinen en panoramapunten zitten afgeladen vol om er de zonsondergang te aanschouwen.

Een ideale reistijd formuleren is dus een moeilijke opdracht. Bij het afzakken naar de stad is het altijd interessant om een paar dagen op voorhand het lokale weerbericht eens te bekijken. Op deze manier kun je de ideale voorbereidingen treffen. Bij extreem heet weer kan het bijvoorbeeld geen kwaad om een verfrissende duik te nemen in de zee en dan boek je misschien een dag extra. Voorspellen ze een minder dag, dan kan men uitwijken naar Sintra. Het microklimaat aldoor is misschien gunstiger.

Plan alvast een bezoek

Samenvattend kunnen we stellen dat citytrip Lissabon Europees gezien een prachtige bestemming is. Het hoeft dan ook geen betoog dat we je aanraden om de stad eens te bezoeken. De kans is groot dat je jezelf zult voornemen om na het bezoek die andere Portugese grootstad te bezoeken: Porto. Eventueel kun je dit dan combineren met een heuse rondreis doorheen Noord-Portugal. Neem het van ons aan: Portugal is meer dan deze twee grootsteden, maar Porto en Lissabon mogen er absoluut zijn. Hoogtijd om te boeken, niet?

Comments are closed.