Algarve

algarve-zon

Algarve in Portugal is door vrijwel iedereen gekend. Bij de zoektocht naar een vakantie in Portugal zal men vaak uitkomen bij aanbiedingen die zonvakanties aanprijzen richting de Algarve, een regio in het zuiden van Portugal. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter lokt de streek toeristen. Het zachte klimaat zit daar zeker voor iets tussen. In deze pagina gaan we na in welke mate de streek cultuurliefhebbers kan bekoren.

Ligging

In het zuiden van Portugal kan men de Algarve opmerken. Deze regio beslaat de volledige zuidkust. Toeristen komen aan op de luchthaven van Faro, ongeveer halfweg de kustlijn. De afstand tussen Faro en Brussel bedraagt meer dan 2200 kilometer. Indien de autorondreis door Portugal start in het zuiden, dan is de kans aanzienlijk dat gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde fly & drive. Men kan ter plaatse een wagen huren en dan via de Algarve noordwaarts trekken. De hoofdstad van Portugal ligt op zo’n 280 kilometer van Faro. Mits het inlassen van wat tussenstops een te overbruggen afstand. Alvorens de rondreis aan te vatten kan men eerst even rondtoeren in het zuidelijke deel van Portugal.

Bezienswaardigheden

Het landschap van de Algarve is verrassend genoeg best gevarieerd. Ten westen van Faro kan men bijvoorbeeld de rotsformaties vinden met kleine, idyllische strandjes. Deze bizarre, okerkleurige rotsformaties kun je bijgevolg zien staan in vele brochures. Ten oosten zijn het dan weer voornamelijk zandstranden. De voornaamste redenen om af te zakken richting de Algarve mogen duidelijk zijn: zon, zee en strand. De streek heeft ook nog wat meer te bieden, een opsomming:

 • Albufeira – één van de belangrijkste en drukste badplaatsen in Portugal.
 • Alvor – gedurende de Moorse bezetting was er een kasteel, maar de aardbeving van 1755 vernietigde dit bouwwerk. De lagune en het Castelo de Alvor zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.
 • Armação de Pêra – kalkstenen kliffen in combinatie met zandstranden met een totale lengte van 6 kilometer.
 • Cabo de Sao Vincente
 • Carvoeiro
 • Castro Marim
 • Costa Vincentina
 • Estoï
 • Faro
 • Lagos
 • Ferragudo
 • Lagoa
 • Loulé
 • Monte Gordo
 • Olhao
 • Tavira – het oosten van de Algarve herbergt niet echt culturele schatten. Tavira is zowat het enigste plaatsen dat wel een bezoekje waard is. Het was een belangrijke havenstad, maar tegenwoordig leeft de stad van toerisme en visserij. Kortom restanten van het oude kasteel, mooie kerken, historische bruggen en de mooie huizen zijn de belangrijkste bezienswaardigheden.

Klimaat

Qua weer is de Algarve een veilige bestemming. Men zou kunnen stellen dat het klimaat er meer Afrikaans dan Europees is. Het mediterrane klimaat wordt sterk beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Deze invloed zorgt voor minder extreme weersomstandigheden. In de zomer is het vaak warm, maar niet heet. In de winter is het mild, maar niet koud. Net dat is de reden waarom de streek zo’n geliefde vakantiebestemming is. Gegarandeerd goed weer is er tijdens de zomerperiode. Temperaturen tot 30°C verwelkomen een hoop toeristen. Kans op regen is miniem. Kortom het spreekt voor zich dat deze periode ook de drukste tijd is. De stranden liggen dan ook afgeladen vol en het massatoerisme draait op volle toeren.

In de wintermaanden is de gemiddelde dagtemperatuur zo’n 16°C. ‘s Nachts daalt het kwik tot 10 graden. Het komt vaak voor dat tijdens de wintermaanden de 20 graden wordt bereikt. Deze dagen kan men jammer genoeg niet ruimte tijd op voorhand voorspellen. Indien men de zoektocht naar een winterzon beperkt tot het Europese continent, dan stopt de zoektocht bij de Algarve.

Algarve tijdens een rondreis

Het plannen van een rondreis is altijd een moeilijke bezigheid. Portugal heeft een hoop te bieden en dit alles willen bezichtigen kost tijd, een hoop tijd. Idealiter vertoeft men er 2 à 3 weken en dan kan men een hoop ‘top 10’ hoogtepunten van Portugal aandoen. Jammer genoeg is de tijd vaak beperkter en dienen er dan ook keuzes te worden gemaakt. In het kader van de Algarve: historische schatten vindt men er amper en dan is het beter om richting het noorden te trekken. Ontstressen en enkele dagen tot rust komen aan één van de prachtige baaien die de Algarve rijk is kan dan weer wel.

Misschien is het bewandelen van de gulden middenweg de oplossing. Landen in Porto en eerst het noordelijke deel van Portugal bezichtigen en daarna richting zuidelijke richting trekken. Na een poosje komt men aan in de grootste stad: Lissabon. De autorondreis eindigen kan dan ook weer in Faro. Alvorens het vliegtuig te nemen richting het thuisland bestaat de mogelijkheid om nog enkele dagen te vertoeven aan de Portugese kust. Na het zien van onderstaande foto is de kans groot dat je onmiddellijk zult wegdromen. Je waant je nu aan de kust van Lagos:

algarve - baai

Aan het einde van de rit beslis je uiteraard ook zelf welke delen en steden van het land worden bezocht. Kortom neem op deze site de informatie door, stippel een route uit, boek de bijhorende overnachtingen en binnenkort bewandel je zelf de Portugese bodem.